Politie brengt hackers op het rechte pad via Hack-Right

18 december 2018

Politie en justitie hebben voor jonge hackers een speciaal programma ontwikkeld om hen op het juiste pad te krijgen. En te houden. Het gaat om een pilot met de naam Hack_Right, waaraan het afgelopen halfjaar elf jongeren hebben meegedaan.

Per jaar worden zo’n zeventig jongeren tussen de 12 en 23 jaar aangehouden voor cybercrime, het binnendringen van een systeem zonder toestemming. Volgens de politie overzien zij vaak niet wat de gevolgen zijn van hun daden. Soms beseffen ze niet eens dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Sommige jongeren plegen bijvoorbeeld alleen maar hacks om te zien of het kan. Ze realiseren zich niet dat een gehackt bedrijf op kosten wordt gejaagd. Bijvoorbeeld omdat klanten moeten worden ingelicht over het hacken.

Gerelateerd: ‘Hackers kunnen stroomnet platleggen’

Alternatief voor straf

Hack_Right kan als alternatief voor een straf, maar ook als onderdeel van of náást een straf opgelegd worden. Alleen jongeren die bekennen en bereid zijn zich op een positieve manier te ontwikkelen, komen ervoor in aanmerking. Ook mogen zij geen zeer ernstige vormen van hacking hebben gepleegd.  Bovendien moet het om een eerste cyberdelict gaan, omdat de kans dan het grootst wordt geacht dat ze hun gedrag veranderen.

Meer informatie