ProBite

Projectleider Dr. ir. Raymond Veldhuis, UT (1 augustus 2005 tot 1 augustus 2009)

Binnen ProBiTe (Protection of Biometric Templates) wordt gewerkt aan de integratie van biometrische identificatie, zoals vingerafdrukherkenning en irisscans, in security systemen. Bijvoorbeeld om met je vingerafdruk toegang te krijgen tot een huisnetwerk waarin dvd-spelers, computers en televisies met elkaar verbonden zijn. De templates die voor de herkenning gebruikt worden, moeten ook beschermd worden tegen misbruik. Hoe zorg je ervoor dat de opgeslagen templates geen informatie bevatten over de vingerafdruk? En hoe maak je in de herkenning zo betrouwbaar mogelijk?

Project resultaten
Er is onderzoek gedaan naar hoe je beschermde vingerafdruktemplates kunt maken die geen informatie over de vingerafdruk bevatten. Om zulke templates te kunnen maken is een nieuwe representatie van de vingerafdruk nodig die robuust is, een goed onderscheid maakt tussen afdrukken van verschillende personen en  een vaste lengte heeft. Met name dit laatste is niet het geval voor bestaande representaties. Ook moeten de beschermde templates bestand zijn tegen ruis en moeten ze de variatie in verschillende afdrukken van dezelfde persoon aankunnen. Daarnaast is er een eerste ontwerp gemaakt voor een vingerafdrukherkenningssysteem, gebruikmakend van genoemde resultaten. De template bescherming is in samenwerking met Philips Research  ontwikkeld en blijkt erg goed te werken. Er is een patent op aangevraagd. Philips heeft een spin-off bedrijf priv-ID Biometrics opgericht, dat identiteitsbeveiligingstechnologie aanbiedt op basis van de resultaten van dit project.

Vervolgactiviteiten
Binnen priv ID, tegenwoordig GenKey,  wordt de technologie verder ontwikkeld. Daarnaast waren en zijn er meerdere gezamenlijke projecten van de Universiteit Twente en Philips op dit terrein: 3DFace en TURBINE op Europees niveau, SecureGrip gefinancierd door STW en het IOP-GenCom project BASIS.

Betrokken universiteiten en partners

  •     Universiteit Twente
  •     Philips Research