Security-uitgaven stijgen met 12,4 procent in 2018

20 augustus 2018

De wereldwijde uitgaven aan diensten en producten voor ict- en informatiebeveiliging stijgen in 2018 naar 114 miljard dollar. Dat is een stijging van 12,4 procent ten opzichte van 2017. De groeiende uitgaven worden veroorzaakt door strengere privacyregels, zoals de GDPR. Ook het doorlopende gebrek aan security-vaardigheden bij organisaties draagt bij de stijging van de uitgaven. Dat concludeert ict-marktonderzoeker Gartner. Het bureau voorspelt dat in 2019 de security-uitgaven wereldwijd met 8.7 procent stijgen naar 124 miljard dollar. Gartner verwacht dat privacykwesties in de loop van 2019 ten minste 10 procent van de marktvraag naar beveiligingsdiensten zullen bepalen. Dat heeft volgens de onderzoeker gevolgen voor verschillende segmenten, zoals: identity & access management (iam), identity governance & administration (iga) en data loss prevention (dlp). Volgens de onderzoekers geeft ten minste 30 procent van de organisaties in 2019 geld uit aan GDPR-gerelateerde consulting- en implementatiediensten.

Privacy
Verder voorspellen ze dat digitale transformatie ertoe zal leiden dat risicobeheer en privacykwesties zullen zorgen voor extra uitgaven aan beveiligingsdiensten. Tot het jaar 2020 moet dat voor meer dan 40 procent de security-uitgaven gaan bepalen. Gartner: ‘Consulting- en implementatiedienstverleners hebben hun serviceaanbod de afgelopen jaren vernieuwd om klanten te ondersteunen bij hun digitale transformaties. Beveiliging is een sleutelfactor.’ De analisten zien dat kritieke operaties en bescherming van intellectuele eigendom in openbare clouds, SaaS en het gebruik van internet of things (IoT)-apparaten beveiliging steeds belangrijker wordt.

In 2020 wordt de helft van de software als dienst afgenomen
Volgens Gartner zijn anno 2018 on-premises implementaties nog steeds het populairst, maar wordt binnen bepaalde toepassingen cloud computing het voorkeursmodel voor levering van beveiligingssoftware. Diensten (zowel in abonnementsvorm als beheerdiensten) bepalen volgens de analisten tegen 2020 ten minste voor de helft (50 procent) van de uitgaven aan beveiligingssoftware. ‘Beveiliging als dienst is onderweg naar het overstijgen van on-premises implementaties en hybride implementaties zijn in trek.’
Een groot deel van de respondenten van Gartner's onderzoek zegt van plan te zijn om in de komende twee jaar specifieke beveiligingstechnologieën, zoals security information & event management (siem), in te zetten in een hybride implementatiemodel. Managed services vertegenwoordigden gemiddeld ongeveer 24 procent van de implementaties.

Meer op: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6433082/250449/security-uitgaven-stijgen-met-124-procent-in-2018.html