SIDN verzorgt backbone van identiteits-app Irma

27 september 2019

Het gegevensverkeer dat identiteits-app Irma genereert, verloopt sinds afgelopen maand via SIDN. De beheerder van het nl-domein verzorgt de backbone van de app, waarmee je op een privacyvriendelijke manier kunt inloggen bij bijvoorbeeld zorgverzekeraars en gemeenten.
Irma staat voor I Reveal My Attributes en werd ontwikkeld door de stichting Privacy by Design. Het is een mobiele app die mensen in staat stelt te kiezen welke persoonskenmerken (attributen) worden gedeeld en tegelijkertijd de garantie biedt dat die gegevens correct zijn. Het is een initiatief van Bart Jacobs, hoogleraar Computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Continuïteit
Dat de app nu gebruikmaakt van de backbone van SIDN, verhoogt de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en de continuïteit, meent Jacobs. Volgens hem is de samenwerking dan ook van strategisch belang. ‘Irma-attributen staan weliswaar alleen op de telefoon van de gebruiker, maar toch kent het Irma-platform een beperkte centrale backbone die gebruikt wordt bij registratie van nieuwe gebruikers en bij de bescherming van cryptografische sleutels.’

SIDN wil met het partnerschap een bijdrage leveren aan de betrouwbare werking van de Irma-app. ‘Het is een sterk concept en zit technisch goed in elkaar. Er is veel interesse vanuit de markt, waar soms nog wat scepticisme bestond als het ging om continuïteit en stabiliteit. SIDN en Privacy by Design versterken elkaar’, zegt SIDN-directeur Roelof Meijer. De samenwerking stelt de makers van Irma in staat om zich te richten op doorontwikkeling van de app en het vergroten van het gebruik ervan.

Prijs
Vorig najaar startte Irma een proef bij gemeente Nijmegen. Een groep inwoners kreeg de mogelijkheid hun gegevens uit de Basisregistratie Personen op te vragen en deze te gebruiken voor hun digitale identiteit in de Irma-app. Mede door deze pilot ontving de stichting Privacy by Design later dat jaar de Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving 2018.

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6806771/250449/sidn-verzorgt-backbone-van-identiteits-app-irma.html