SIDNfonds: nieuwe call: extra aandacht voor blockchain

14 december 2016

SIDNfonds: nieuwe call met extra aandacht voor blockchain

Twee keer per jaar is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een innovatief internetproject. Onze voorjaarscall 2017 opent vandaag met als deadline 7 maart! En we gaan iets nieuws doen: binnen deze call is er extra aandacht voor Blockchain for Good. Projecten die blockchaintechnologie inzetten ten gunste van het algemeen belang worden nadrukkelijk uitgenodigd om een aanvraag in te dienen. Naast Blockchain for Good aanvragen staat de call zoals gebruikelijk ook open voor andere innovatieve internetprojecten die aansluiten bij onze doelstellingen.

#01  Blockchain: hype of revolutie? 

De toepassing en het gebruik van blockchain staat nog in de kinderschoenen, maar van de technologie wordt wel veel verwacht. Volgens velen is blockchain een veelbelovende, disruptieve en revolutionaire technologie die met name een rol zal vervullen op het gebied van eerlijke en duurzame initiatieven voor een betere wereld. Tegelijkertijd ontbreekt het nog aan goede use cases op het gebied van Blockchain for Good en zijn er veel vragen en onzekerheden.

Met Blockchain for Good als onderdeel van de voorjaarscall 2017 wil SIDN fonds de hype rondom blockchain doorbreken en een onderbouwde bijdrage leveren aan discussie en onderzoek naar de maatschappelijke potentie van blockchain. 

#02  Blijf experimenteren met blockchain! 

Jacob Boersma (blockchain expert) is enthousiast over blockchain als een fundamentele innovatie.  Het bieden van een infrastructuur voor de decentralisatie van vertrouwensdiensten ziet hij als de  grootste belofte van de blockchain.

#03  Een super interessante technologie, maar...  

Jaap-Henk Hoepman (privacy expert) ziet blockchain als een superinteressante technologie, maar met een aantal belangrijke nadelen: blockchain is geen trust machine en niet persé privacy-vriendelijk.

#04  Compromisloos open source! 

Marloes Pomp (projectleider blockchain pilots overheid) maakt zich niet zo’n zorgen over de technologie. Dat komt wel goed, die ontwikkelt zich razendsnel. Het is nu tijd om aan de slag te gaan met blockchain, zodat we beter begrijpen op welke bestuurlijke en juridische vraagstukken ons we moeten voorbereiden. 

#05  Call wetenschappelijk onderzoek  

Naast de voorjaarscall staat momenteel ook de call voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten open (deadline 17 januari 2016). Ben je als onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling (universiteit of HBO) of wil je samen met een kennisinstelling een onderzoek opzetten met impact op onze doelstellingen? Bekijk de mogelijkheden op onze site.

SIDN fonds

Meander 501

6825 MD Arnhem

+31 (0)26 352 55 21

info@sidnfonds.nl