Stevig eisenprogramma voor corona-app klaar

20 mei 2020

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil met een stevig 'programma van eisen' voorkomen dat de 'corona-app' een fiasco wordt. De app die dient ter aanvulling op bron- en contactonderzoek, moet aan liefst 61 eisen voldoen: 23 functionele en 38 niet-functionele eisen. Ook is een leger van bijna vijftig deskundigen benoemd die ervoor moeten zorgen dat de introductie goed verloopt.  

Na de weinig succesvolle hackaton krijgt de app nu contouren. Eindelijk is vastgesteld wat de app moet doen, welke taken de app moet vervullen en aan welke kwaliteitseisen de app moet voldoen.

De app moet meermalen per dag een unieke, anonieme code genereren. Deze contactcode dient als basis voor het registreren van mogelijk risicovolle contactmomenten. De eisen zijn toegespitst op de Nederlandse situatie, maar volgen ook de EU-adviezen op gebied van contactinformatie-apps. Overigens zijn de technische uitwerking, juridische beoordeling en het realisatietraject buiten het document gebleven dat het kabinet gisteren vrijgaf. Die zullen later worden toegevoegd. Eventueel zijn dan nog weer aanpassingen van de eisen mogelijk.

Anonieme contactcodes

De app hoeft niet per se met Bluetooth te werken. Uitgangspunt is dat de afstand tussen twee smartphones voldoende betrouwbaar wordt bepaald. De app verzamelt anonieme contactcodes van alle app-gebruikers die gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld 15 minuten) binnen een vastgestelde afstand (bijvoorbeeld 1,5 meter) zijn geweest. Deze codes worden van een datum voorzien. De criteria voor registratie (periode en afstand) zijn centraal ingesteld en aanpasbaar. Na 14 dagen worden de contactcodes automatisch verwijderd. Ook de frequentie waarmee de app bij de server controleert, is instelbaar en aanpasbaar. De app waarschuwt de burger automatisch als er een besmettingsrisico is geweest.

Gegevens die worden verwerkt, zijn niet tot een individu herleidbaar. De app gebruikt geen locatiegegevens. De contactcode is op geen enkele wijze gebaseerd op persoonlijke gegevens. Privacy by design is het uitgangspunt bij het ontwerp van de app. Gebruik is niet verplicht. De app is ook tijdelijk uit te schakelen.

Behalve de contactopsporing wordt ook de zelfmonitoring digitaal ondersteund. Om te zorgen dat de mogelijke introductie van digitale middelen zorgvuldig verloopt, zijn Taskforces en een Begeleidingscommissie ingesteld.

Meer informatie