Superherkenners

5 februari 2019

Sinds maart 2017 zet de Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Den Haag mensen met een vorm van autisme in om dagelijks urenlang videobeelden te bekijken. Door hun concentratie en scherpte hebben ze al verschillende voertuigen en verdachten opgespoord.

In Nederland hebben 190.000 mensen een vorm van autisme. Zij hebben moeite om informatie te filteren en vinden het lastig hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Maar in een omgeving met weinig prikkels en zoveel mogelijk voorspelbaarheid zijn het uitstekende werknemers.

Mensen met autisme hebben oog voor detail

Uitzonderlijk talent

Jory de Groot is Specialist Tactische Opsporing bij de Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Den Haag én projectleider Camerabeeldspecialisten. Het betreft mensen met autisme die ingezet worden voor het bekijken van camerabeelden. Als vrijwilliger voor Stichting Het Buitenhof, gespecialiseerd in reizen voor mensen met een beperking, kwam ze tijdens een groepsreis in 2016 in gesprek met deelnemer Leonie.

“Zij vertelde over het project Superherkenners van de Britse politie. Het inzetten van mensen met een uitzonderlijk talent – niet specifiek met autisme – voor het herkennen van gezichten in menigtes op onder andere camerabeelden. Dat zette mij aan het denken: zouden wij mensen met autisme dat werk kunnen laten doen? Zij hebben oog voor detail, zijn geconcentreerd en werken nauwkeurig en gestructureerd.”

Mensen met autisme ingezet om oude camerabeelden te bekijken

Ongeveer in dezelfde tijd was De Groot in een rechercheteam bezig met een onderzoek naar een liquidatie in Leiden. “We hadden twee verdachten op het oog en vermoedden dat zij ook verantwoordelijk waren voor andere liquidaties, onopgeloste zaken. De camerabeelden daarvan wilden we opnieuw bekijken. Een grote klus voor een onderzoeksteam. Toen heb ik een projectvoorstel geschreven om mensen met autisme voor dergelijke zaken in te zetten. In maart 2017 konden we samen met bureau AutiTalent van start.”

Prikkelvrije omgeving en goede begeleiding

Geselecteerd werd op onder andere affiniteit met politiewerk en uiteraard de motivatie. Het team camerabeeldspecialisten bestaat nu uit vier personen. Ze kijken grote hoeveelheden camerabeelden uit voor politieonderzoeken naar voertuigen en/of personen. De Groot: “In een rustige omgeving hebben we vier werkplekken gecreëerd, uitkijkend op een kale muur. Dit om overprikkeling te voorkomen. Nu zien we, dat ze zelf toch bijvoorbeeld prikborden opgehangen hebben. Daar laten we ze uiteraard vrij in. Verder zorgen we voor een goede begeleiding.”

Meer informatie