Toegangscontrolesystemen politiebureaus te kraken

14 november 2018

Toegangssystemen van politiebureaus zijn te kraken, passen kunnen worden nagemaakt. De beveiliging van de toegang tot politiebureaus is ‘superkwetsbaar’. Dat meldt het AD. Criminelen kunnen zich met nagemaakte pasjes toegang verschaffen tot bureaus waar wapens, maar bijvoorbeeld ook in beslag genomen spullen opgeslagen liggen. Dat kunnen ook bewijsstukken zijn, melden bronnen aan deze krant.

Extra geld om bureaus beter te beveiligen

Dat is de reden dat het ministerie van Justitie en Veiligheid in allerijl 19 miljoen euro uittrekt om de beveiliging van bureaus te verbeteren. Zo maakte het ministerie maandag bekend.

Politie-uniformen gewild item bij criminelen

Ook politie-uniformen zijn gewild bij criminelen. Eerder werden uniformstukken meegenomen tijdens een inbraak in het bureau in Haren. Nepagenten gebruiken uniforms bijvoorbeeld om toeristen geld af te troggelen.

Extra geld inzetten voor een nieuw beveiligingssysteem

Niet alle politiebureaus hebben hetzelfde beveiligingssysteem. Op sommige plekken is het systeem verouderd. Rob den Besten, van de ondernemingsraad van de politie: “Het voordeel van het versneld uittrekken van geld voor de beveiliging is dat we tot één systeem kunnen komen.’’

Verbeteringen op korte termijn toegezegd

De mankementen werden geconstateerd door het Crisis Respons Team Toegangsbeveiliging, tijdens een controle. Het is de bedoeling de problemen op ‘korte termijn’ te verhelpen, maar het is onduidelijk hoe snel dat is.

Eerste maatregelen zijn al genomen

Een woordvoerder van de politie zegt ‘nooit mededelingen’ te doen over specifieke beveiligingsmaatregelen. Hij zegt wel dat de constatering van het team van experts niet als een verrassing kwam. “We keken al naar wat nodig is voor verbetering van de toegangsbeveiliging. We hebben al maatregelen genomen.’’

https://www.securitymanagement.nl/toegangscontrolesystemen-politiebureaus-te-kraken/