TU Delft legt basis voor ‘niet te kraken’ internet

15 juni 2018

Onderzoekers van de TU Delft zijn erin geslaagd de basis voor een ‘niet te kraken’ internet te ontwikkelen, door een zogenoemde quantumverbinding voor het bouwen van een netwerk gebruiksklaar te maken. Dit blijkt uit een publicatie van het onderzoek door TU Delft in het natuurwetenschappelijk tijdschrift, Nature.

Het is een volgende stap van QuTech, een onderzoekscentrum van TU Delft en TNO, om als eerste op de wereld het quantuminternet te ontwikkelen, dat het indringers onmogelijk maakt internetverkeer tussen twee gebruikers af te luisteren zonder dat dit wordt opgemerkt.

Quantumverstrengeling.

In 2015 toonden de onderzoekers van QuTech als eerste al aan, dat er op afstand een onzichtbare verbinding kan bestaan tussen de allerkleinste deeltjes. De zogenoemde quantumverstrengeling. Volgens Ronald Hanson van QuTech hebben ze het nu voor elkaar gekregen om die verstrengeling zó snel te maken en zó lang vast te houden, dat ze op afroep kunnen leveren. Het is dan ook de snelheid en betrouwbaarheid die de doorbraak naar eigen zeggen zo belangrijk maakt: deze maken het mogelijk nieuwe verstrengelingen aan bestaande toe te voegen en zo een echt quantumnetwerk te bouwen.

 

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/digital-innovation/6381496/250449/tu-delft-legt-basis-voor-niet-te-kraken-internet.html

Bekijk de Nationale Cybersecurity Edcuatie Agenda