Tweede Kamer neemt motie 'digitale kluis' aan

6 december 2018

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van VVD en D66 voor een 'digitale kluis'. In zo'n digitale kluis worden geselecteerde persoonsgegevens opgeslagen, waarbij de mensen zelf de regie over die gegevens krijgen en de overheid de gegevens uit die kluis gebruikt als de unieke bron van persoonsgegevens. 

Kamerlid Jan Middendorp (VVD) meldt op Twitter dat de Tweede Kamer het initiatief steunt voor 'een Online Identiteit en Regie op Persoonsgegevens'. Dat is de naam van de in juni opgestelde Initiatiefnota van Middendorp en D66-Kamerlid Kees Verhoeven over een online identiteit en regie op persoonsgegevens.

 Een motie daarover werd eind vorige maand ingediend; deze week werd de motie door de Kamer aangenomen. Volgens Middendorp gaat het om: 'Alle Nederlanders één online identiteit en één digitale kluis en één bron bij de overheid.'

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft nog wel enkele vragen over de toepasbaarheid en de kosten van een digitale kluis voor burgers. Naar verwachting komt hij rond het kerstreces met meer informatie en kan het initiatief concreter worden gemaakt, aldus nieuwssite Nu.nl.

Meer informatie