Vijfdaags techtopia op SHA2017 (2)

10 november 2017

In augustus berichtte ik al over de presentaties tijdens het hackerskamp SHA2017 in Zeewolde. Daarna volgden nog vele spin-off feestjes met nog meer hackersevenementen. Toen de storm was gaan liggen, praatte ik tijdens mijn programma Hack Talk na met een van de organisatoren: Elger Jonker. Hoe doe je dat, een kamp organiseren met 3.650 hackers?

Door Chris van ’t Hof

Elger was bij SHA samen met Attilla de Groot en Julius ter Pelkwijk eindverantwoordelijk voor het kernteam dat de afgelopen twee jaar de voorbereidingen deed. Maar eigenlijk was de organisatie vooral een hoog intelligente zwerm van 1.000 vrijwilligers, ook wel Angels genaamd. Hoe werkt dat zelforganiserend vermogen op een hackerskamp? “Dit is een traditie die teruggaat tot het eerste evenement in 1989, in Paradiso. Sindsdien hebben we er elke vier jaar een, met deels dezelfde mensen. De sfeer is intens chaotisch. Zo hebben we bijvoorbeeld op het allerlaatste moment de plekken van allerlei tenten omgegooid, maar dat kan, want het zijn wel allemaal kundige mensen die er echt voor gaan. Er is geen sterke hiërarchie, alleen thema’s en teams met teamleads.”

In totaal waren er dertig teams. Zo was er een Network Operations Center voor de internetverbinding (100 Gbit uplink!), Power Team voor energie (1,2 MW!), Productiehuis voor de content, Bar Team, veiligheidsteam, een voor parkeren, noem maar op. Er was ook een Cohesion Team, dat zorgde voor mensen die niet zo lekker in hun vel zitten. Alles werd gedreven door de vrijwilligers. Niet alleen Nederlanders, maar ook Belgen, Britten, Italianen en vooral veel Duitsers, van de Chaos Computer Club. Hun Chaos Vermietlung is vaak aanwezig op hackerevents om met DECT-systemen en veldtelefoons van de vorige eeuw vrij, gratis lokaal te kunnen bellen.

Awesome badge 
Veel lof was er ook voor het Badge Team dat duizenden elektronische badges heeft gemaakt voor de bezoekers. De badge is eigenlijk een PCB (Printed Circuit Board), oftewel een printplaat met elektronica. Hij heeft een microprocessor, SD Card voor extra geheugen, een 2,4 GHz wifiverbinding en zes gekleurde ledlampjes. De display werkt met e-Ink zodat de batterij niet meteen leeg raakt. Zo kun je dus zelf je naam op je badge zetten, maar ook in Micro Python allerlei applicaties ontwikkelen. Dat waren er 300 in totaal, waaronder ook een weer-app, Gameboy-emulator en ransomware.

De badge werd zoveel gebruikt dat het NOC achteraf trots meldde dat volgens hun monitor de wififrequentie 2,4 GHz meer gebruikt werd dan de gebruikelijke 5 GHz. In de top meest gebruikte besturingssystemen stond niet Android of iOS bovenaan, maar Micro Python

Jonker: “Het Badge Team is hiervoor wel door een productiehel gegaan. Het was bizar veel werk. Ze hadden nog niet eerder zo’n PCB gemaakt en moesten communiceren met leveranciers over de hele wereld. Dan gaat er een dingetje mis, maar dat is wel meteen keer 4.000 badges, terwijl het in een week af moest zijn.” Geen hackerskamp heeft ooit zo’n awesome badge gehad, waarmee SHA2017 een nieuwe standaard heeft gezet.

Faalkaart.nl
Heeft hij zelf nog presentaties gezien? “Nee, ik was eigenlijk alleen bij onze eigen opening- en closingtalk en die van het badgeteam. Ik ga al lang mee en bekijk de talks altijd achteraf, want die worden opgenomen. Kijk maar op media.ccc.de. Er staan al 150 talks op en er komen nog 150 bij. De kwaliteit is dit jaar erg goed.”

En nu, hoe is het leven na SHA? Jazeker, Jonker heeft nu eindelijk weer tijd voor zijn project Faalkaart.nl. Dat is een kaart van Nederland waarop staat geprojecteerd hoe veilig gemeentewebsites zijn. “Gemeenten beheren gevoelige data en hebben de taak dat veilig te doen. Dat doen ze dus niet en we willen hen motiveren dat ze van hun reet komen. Ik heb toen met een groep vrienden een stuk software geschreven dat alle sites automatisch scant op bekende kwetsbaarheden. Het is echt laaghangend fruit en toch heeft niemand het echt op orde. Redelijk op orde is de norm. Vaak zie je dat het hoofddomein wel op orde is, maar de subdomeinen niet.” Er is dus nog veel te doen. Ze willen ook meer naar buiten communiceren en vergelijkingen maken met België en Duitsland. Wie dus nog een leuk project zoekt: meld je aan.

34C3
Tot slot kijken we uit naar de 34e editie van het Chaos Communication Congress van de CCC, oftewel 34C3. Net als voorgaande jaren is dit megahackerscongres tussen kerst en oud en nieuw. Het is namelijk geen zakelijk congres, het gaat om het familiegevoel en dat met 12.000 mensen die gewoonlijk vooral hun tijd doorbrengen achter een computerscherm.

Dit jaar strijkt de CCC voor het eerst neer in Leipzig. Elger, ik en enkele bezoekers van Hack Talk gaan ook. We spreken daarom af bij de Hack Talk-editie van 12 december al een voorbereidende workshop te doen, zodat we weer lekker chaotisch en goed zelf-georganiseerd arriveren op het volgende hackerevent.

Chris van 't Hof (@cvthof) is internetsocioloog, schrijver en presentator.

https://www.securityvandaag.nl/article/item/Vijfdaags-techtopia-op-SHA2017-2/