Wereldwijd AI-onderzoeksnetwerk opent deuren in Den Haag

12 december 2019

Het hoofdkwartier van CLAIRE (Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence Research in Europe), ’s werelds grootste onderzoeksnetwerk in kunstmatige intelligentie is sinds deze week geopend in Den Haag. 

Aangesloten onderzoekers bekijken onder meer hoe de voordelen van kunstmatige intelligentie volledig benut kunnen worden en ze nemen risico's onder de loep.

Positie Europa
 
De onderzoekers en betrokkenen bij ClAIRE geven aan dat er een dringende noodzaak is om de kracht en de positie van Europa op gebied van onderzoek naar kunstmatige intelligentie te versterken. Volgens het netwerk heeft AI nu al een grote invloed op de samenleving en deze invloed wordt de komende jaren alleen maar groter. “Het is een wereldwijde ‘game changer’ en een grote drijfveer in technologische innovatie. Om de voordelen van AI volledig te benutten en de risico's verbonden met kunstmatige intelligentie op een verantwoordelijke manier te beheersen, is samenwerking op AI gebied binnen Europa en daarbuiten essentieel”, meldt de organisatie.

Strategisch Actieplan
 
De Nederlandse regering heeft de invloed van kunstmatige intelligentie inmiddels ook in het vizier. In oktober werd er een Strategisch Actieplan voor kunstmatige intelligentie gelanceerd. Volgens de onderzoekers van CLAIRE is het noodzakelijk om de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie in Nederland te versterken om de economie van ons land wereldwijd concurrerend te houden. Daarbij moeten mensen en bedrijven er zeker van kunnen zijn dat het verantwoordelijk wordt gebruikt, met oog voor publieke waarden en mensenrechten.

Duurzame ontwikkelingsdoelen
 
CLAIRE gaf bij de opening van het hoofdkantoor in Den Haag aan dat de focus vooral ligt op het bereiken van duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Een voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie daar aan kan bijdragen zijn bijvoorbeeld slimme energienetwerken die, op basis van data, reageren op de wisselende behoefte aan energie. Dit soort algoritmen maken het ook mogelijk om verbanden te leggen tussen bijvoorbeeld tussen -aan de ene kant- het gedrag van dieren, temperatuur en begroeiing en -aan de andere kant- vervuiling of klimaatverandering.
 

Meer informatie